Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 oktober 2020

Woningen krijgen funderingslabel

Woningen krijgen funderingslabel

funderingslabel funderings label Een funderingslabel wat is dat nou weer? Alle woningen in Nederland krijgen vanaf 2021 een funderingslabel, een label waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Het nieuwe funderingslabel moet vanaf juli 2021 worden opgenomen in taxatierapporten van huizen, net zoals het energielabel. Dat heeft het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) bekendgemaakt.

Waar kennen wie die label nog meer van? De energielabel voor woningen heb je ook al. Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. De funderingslabel is een label die aangeeft Het label zorgt voor transparantie, want potentiële kopers weten zo waar ze aan beginnen. Huiseigenaren daarentegen kunnen hun woningwaarde flink zien dalen. Als je woning nu 300.000 euro waard is en je hebt een slechte funderingslabel dan kan het je wel duizenden euro's gaan kosten om je funderingsproblemen van je woning aan te pakken.

Wat die kosten zijn verschilt nogal per woning. "De ene huiseigenaar is 30.000 euro kwijt, de andere een paar ton. De kosten liggen tussen de 800 en 1500 euro per vierkante meter", zegt Don Zandbergen, bodemexpert van het KCAF. Bron: ad.nl

funderingslabel woning funderings label

Uitleg over het funderingslabel


Risicolabel A
Geen verhoogd risico.

Risicolabel B
Geen verhoogd risico. In de toekomst mogelijk een licht verhoogd risico doordat bepaalde onderdelen in de ondergrond of van de funderingsconstructie gevoelig zijn voor het ontstaan van funderingsproblematiek bij veranderende omstandigheden. Denk aan grondwaterstandsaanpassingen, ouderdomseffecten van de funderingsconstructie of andere invloeden vanuit de omgeving.

Risicolabel C
Licht verhoogd risico. Bepaalde onderdelen in de ondergrond of van de funderingsconstructie zijn gevoelig zijn voor funderingsproblematiek.

Risicolabel D
Verhoogd risico. Meerdere toetsingscriteria worden overschreden. Daarmee een hoge kans dat funderingsproblematiek zich nu ontwikkelt.

Risicolabel E
Sterk verhoogd risico (urgent). Er zijn tekenen van schade gesignaleerd of het zakkingsgedrag van het pand wijkt af van vergelijkbare panden in de directe omgeving.

Het label is tot stand gekomen door het combineren van pandgegevens en gegevens over ondergrond en grondwater. Toetsingen worden uitgevoerd voor; schimmelaantasting door droogstand van houten palen (paalrot), bacteriële aantasting (palenpest), gebrek aan draagkracht/negatieve kleef, verschilzakking en een tekort voor ontwateringsdiepte voor niet onderheide panden.

funderingslabel risicolabel

Funderingslabel


Zelf heb ik ook even gekeken online hoe onze woning er voorstaat. Onze woning is op betonpalen gebouwd maar de grondpeil in de buurt of ondergrond waar de woning op gebouwd is, kan natuurlijk ook een risico vormen en je funderingslabel laten kelderen. Wij hebben naast onze woning een sloot en achterthuis een kanaal, helmaal gerust zijn wij natuurlijk niet. Na het invullen van straat, huisnummer, woonplaats en persoonlijke gegeven als naam, achternaam en e-mail adres kon ik onze funderginslabel inzien.

En wij hebben een fundersingslabel A, geen verhoogd risico. Daar zijn wij heel blij mee! Hebben wij daar geen zorgen meer om. We zijn druk bezig met het verduurzamen van onze woning en ondertussen zou je maar funderingsproblemen hebben en dan staat je woning opeens "onder water" doordat je meer schuld hebt dan je woning waard is. Het zou zo maar kunnen en misschien gaat de huizen prijzen wel dalen volgend jaar, als elke woning een funderingslabel heeft.

risicolabel funderingslabel

Wil jij jouw funderingslabel inzien?


Het label is opgenomen in het nieuwe taxatiemodel Wonen dat de taxatiebranche en geldverstrekkers samen hebben ontwikkeld. Woningtaxateurs gaan daar vanaf 1 juli 2021 mee werken. Tot januari 2021 stelt het KCAF de database open voor particulieren, daarna zal het label alleen nog toegankelijk zijn voor professionele partijen. Bekijk jouw funderingslabel gratis via https://funderingsrisico.fundermaps.com om in te zien welke risico jouw woning loopt. En vergeet niet dat je tot 31 december 2020 goedkoop een energielabel kan aanvragen.

Wat van funderingslabel heeft jouw woning?

  1. Dat is lachen. Ons pand krijgt een D omdat de houten palen soms droog komen te staan. Puntje is dat ons pand op staal staat en er dus geen fundering is. Dus ook geen palen die kunnen rotten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor onze woning in Rijswijk geldt hetzelfde. Niet erg betrouwbaar dus deze site!

      Verwijderen
    2. hier idem dito wij staan op gemetseld op duinzand ook wel staal ook d label gek zijn ze

      Verwijderen
  2. Weer een melkkoe voor de regering, even wat jaartjes wachten en hups ineens gaan ze er geld voor vragen net zoals het energielabel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kunt u mij vertellen waarom er een label c staat op de Buijs Ballotsingel 47 3112JC in Schiedam terwijl deze sinds 3 jaar is hersteld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat lijkt mij niet een vraag om hier te stellen...

      Verwijderen
    2. Door op "Label wijzigen" te klikken volgt er wat meer uitleg over de data die is gebruikt om tot de toegekende labels te komen. D'r staat een emailadres bij om wijzigingen door te geven, bv. herstel. Het is me niet duidelijk of daar enige toetsing aan te pas komt, dus of iedereen zomaar zijn label naar "A" kan praten. Merkwaardige situatie is dat deze database na januari niet meer toegankelijk is voor particulieren, maar wel een flinke invloed kan hebben op de waarde die taxateurs toekennen.

      Verwijderen
  4. Heb ook net mijn funderingstype aangepast. Mijn woning staat op duinzand uit de jaren 30. Maar in de funderingsvieuwer staat op houten palen met een verhoogd risico?? Dus er klopt iets niet in deze vieuwer.
    Lijkt me wel belangrijk voor de uiteindelijke keuze want je woningwaarde is hier in belangrijke mate van afhankelijk. Lijkt me verstandig om het gehele bestand van enkele miljoenen woningen toch nog eens kritisch door te nemen en aan te passen anders gaan daar rechtszaken over komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit land wordt volgens mij geregeerd door multinationals. Het zou mij niet verbazen dat er een handjeklap begonia is gedaan met grote bouwondernemingen om nu het fundatieprobleem eens aan te pakken. Om deze zogenaamde Fundatie database in de openbaarheid te gooien hebben ze weer iets gevonden om burgers ongerust te maken, dit schendt toch echt de privacy wet.
    Er wordt iets op deze site gezet wat helemaal niet klopt want b.v. ons huis uit 1965 staat volgens hun op houten palen en hebben label D gekregen, incl. een herstel kostenoverzicht voor de fundering van €72.000,00. alsof het niets is. Ook onze buren (waar wij de kap mee delen) heeft label D met een kostenoverzicht voor herstel van €140.000,00 huh, hoe kan dit.
    Onze twee onder één kap heeft geen scheuren en/of verzakkingen, dus waar halen ze deze onzin vandaan !!. Wij hebben aan ons huis (10 jaar geleden) een nieuwe garage laten bouwen en ben naar een deskundige gegaan om een fundatieplan te laten berekenen inclusief een sondering van de grond. Dus als je een huis wil kopen neem je ook een deskundige mee of niet. Mensen zijn heel goed in staat zelf een oordeel te vellen of ze het wel of niet kopen. Een geliefde plek om te wonen telt vaak zwaarder dan deze onzin om de aankoop wel of niet aan te gaan.

    Het is allang bekend dat hier en daar oude huizen zijn die op houten palen staan welke problemen hebben, maar dat is toch echt de schuld van ons huidig waterschapbeleid, en van de regering.
    Grappig ( eigenlijk treurig ) is het feit dat een huis uit de jaren zeventig een A label krijgt die op palen staat waar betonrot in kan zitten, want toen moest er massaal gebouwd worden en werd er zout aan het betonmortel toegevoegd om het sneller uit te laten harden. Gaan we dit nu ook doen omdat er weer massaal gebouwd moet worden vanwege de woningachterstand?
    Als je al geen Corona hebt word je wel ziek van al die voorgenomen regeltjes waar we ons met z’n allen aan moeten houden. Het zijn allemaal fiasco’s die op niets uitlopen, denk aan de warmtepompketels. Jammer voor jullie installateurs, maar bij ons geen warmtepomp die ons huis niet hoger dan 16/17 graden opgewarmd krijgt. Of we moeten hem zo inpakken met isolatie dat hij uit zichzelf wel in elkaar zakt door rotting vanwege slechte ventilatie.

    B B.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. waardeloze informatie geeft deze site over woningen, ik heb even gekeken naar de zelfde woningen in mijn buurt en die staan volgens deze site allemaal op houten palen .(hoog risico dus )
    complete miskleun dus,want al die huizen staan op een fundering van 20 meter lange betonpalen en er is nergens een scheurtje te bekennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Inderdaad een waardeloze site. Mijn huis staat helemaal niet op houten palen met betonomgang. En ook is er geen grondwater. Mijn huis is gefundeerd op een harde zandlaag met daarop gemetselde baksteenkolommen. Dus Label C slaat totaal NERGENS op!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De huizen met betonrot kom ik niet tegen op deze site. Topje van de ijsberg? Verwacht nog een hoop gedonder door dit label doordat men het aantal huizen met een probleem heeft onderschat?

    Zelfde gedonder komt ook van het energielabel per 2021. Er wordt nog al eens creatief door vorige eigenaren het label aangevraagd met name in hun voordeel. Nu een "onafhankelijke" er naar gaat kijken kan het label anders uitvallen.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken